cross

Artık Yayınlara Mesajınızı Gönderebilirsiniz!

Devam etmek için ENTER'a basın.

Yatak Odası Prodüksiyonu Vol.1

Müzik prodüksiyonu çoğu insanı cezbeden ve aynı zamanda nasıl yapıldığını merak ettirecek kadar ilgi çekecek bir konu. Eğer sizin için de öyleyse ve siz de “Bedroom studio” yani amatör bir yatak odası stüdyosu kurmak istiyorsanız ve nerden başlayacağınızı bilmiyorsanız, umarım size biraz da olsa yol gösterebiliriz.

Çoğu zaman müzik prodüksiyonu denildiğinde akla gelen abartı bir kare vardır, ama bunun aksine çok daha mütevazı bir başlangıç yapabilirsiniz ve zaman içinde gereken ekipmanı toplayabilirsiniz. Bu uzun yolculukta işinizi kolaylaştıracak ekipmanlara bakalım.

Öncelikle ihtiyacınız olan bir DAW (Digital Audio Workstation) yani dijital ses işleme istasyonu. Projenizin sonunda ulaşmak istediğiniz noktaya sizi taşıyacak bir sürü DAW programı arasından size uygun olanı seçmeniz önemli. Çünkü kendi yapmak istediğiniz prodüksiyon tipini en iyi siz biliyorsunuz. Eğer nerden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız, bu konuda youtube üzerinde istediğiniz tarza özel anlatımlı videolarını bulabilirsiniz.

Kendinize uygun DAW’a karar verirken diğer bir konu ise seçtiğiniz DAW’ın içinde ki veya ek olarak kuracağınız Software Instruments yani Sanal Enstrümanların kullanımı. Bu Enstrümanları bilgisayarınızla yönetmeniz tabii ki mümkün. Ancak nota ve armoni bilginiz varsa sizin işinizi çok kolaylaştıracak bir alet olan midi klavye de alabilirsiniz. Size bu noktada Akai markasının MPK mini mk3 modelini önerebilirim. Bu model 25 tuşlu bir midi klavye olup başlangıç seviyesinde ki diğer rakiplerine kıyasla sizi fazlasıyla memnun edecektir.

Her ne kadar Akai tuş hissiyatını geliştirmiş olsa da bu klavyenin bir midi klavye olduğunu unutmamamız ve beklentimizi çok yüksek tutmamamız lazım. Klavyenin son modelinde tuşların hassasiyeti de geliştirilmiş durumda. Tuşlardan memnun kalacağınızı söylemek isterim fakat piyasadaki muadilleri arasında en iyisi olduğunu söyleyemem. Başka klavyelerdeki “pitch modulation” seçeneklerinin aksine karşımıza çıkan joystick herkese hitap etmemekle birlikte bazı kullanıcıların çok hoşuna gideceğini düşünüyorum. Önceki versiyonun aksine sonsuza kadar giden kontrol “knob”ları daha iyi bir hissiyat sağlıyor ve doğru ayarlamaları yaptığınız takdirde çok fonksiyonel olabiliyorlar.

Şu ana kadar konuştuğumuz her şeyi geride bırakmanıza sebep olacak bir kritik özellikse MPC tarzındaki drum padleri. Akai’nin drum padleri ile olan şöhretini bilmeyen yoktur zaten, bu klavye başlangıç seviyesinde bir ürün olmasına rağmen marka her zaman ki gibi güvenilir ve kullanıcıyı mutlu edecek padler eklemiş. Bu padleri eğer isterseniz programlayabiliyorsunuz ve canlı performanslarda kullanışlılığı iki katına çıkıyor.

Özetle, yenilenmiş olan bu midi klavye yeni kurmak istediğiniz stüdyonuza çok güzel bir başlangıç olabilir. Akai MPK mini mk3 kullanılarak yapılmış bir prodüksiyon örneği izlemek isterseniz Taetro’nun videosu tam size göre.