cross

Artık Yayınlara Mesajınızı Gönderebilirsiniz!

Devam etmek için ENTER'a basın.

Klasik Müziğin Yeni Kalbi: CSO ADA

Son dönemlerde ülkemizde klasik müziğe olan ilgi artarak devam ediyor. Türkiye’nin uzun yıllardır klasik müzik konserlerine ev sahipliği yapan orkestralarının başında şüphesiz Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası yer alıyor. Deneyimli orkestrası ve geniş kitlelere hitap eden konserleriyle Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası sadece Başkent için değil tüm Türkiye için klasik müzikseverlerin uğrak noktası.ldi

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası aslına bakılırsa 1800’lü yıllara kadar dayanan bir tarihe sahip. İkinci Mahmut tarafından Muzakâ-i Hümâyûn olarak askeri bir bando olarak tarih sayfalarına geçti. Bu bandoya, uzun yıllar boyunca imparatorluğun ve bandonun müzik anlayışını önemli ölçüde genişleten İtalyan asıllı Donizetti Paşa şeflik yaptı. 1900’lü yılların başında bandonun şefliğini bugün kendisini İstiklal Marşımızın bestecisi olarak tanıdığımız Osman Zeki Üngör aldı. Cumhuriyet’in ilanının ardından bando Ankara halkı için haftalık konserler vermeye başladı ve düzenli orkestraya geçişlerinin ilk adımlarını yavaş yavaş attı. İlerleyen dönemlerde orkestra büyük işlere imza attı. ‘Türk Beşlisi’ olarak anılan önemli beş klasik müzik sanatçılarımızdan biri olan Ahmet Adnan Saygun yönetiminde orkestra varlığını sürdürmeye devam etti. Ayrıca bu dönemde yurt dışından orkestraya ilgiler artmaya da başladı.

 1990’lı yılların sonunda Türk klasik müziği için önemli bir yere sahip olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası için mimari bir yapı ihtiyacı doğdu.1992 yılında orkestra binası için bir yarışma düzenlendi. 1997 yılında temelleri atılan bina 2020 yılında klasik müzikseverlere kapılarını açtı. Üstelik orkestranın başında şu anda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarihinin en genç orkestra şefi Cem-i Can Deliormanlı bulunuyor. Dinamik ekibi ve yeni binasıyla geçtiğimiz yıl sevenlerini karşılayan orkestra, aktif olarak sezonluk konserlerine 10 Eylül 2021 tarihinde keman virtüözü ve son yılların en parlak genç yıldızlarından Yury Revich ile başladı. Yeni orkestra ekibi ve büyük rağbet gören yeni binasıyla Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası yerleşkesi CSO Ada’da klasik müzikseverleri bekliyor. Sen de hafta sonu klasik müziğe doymak için cumartesi günleri saat 08.00-10.00 arası ve pazar günleri 8.00-12.00 arası radyonun frekansını 96.6 ‘ya ayarlamayı unutma.