cross

Artık Yayınlara Mesajınızı Gönderebilirsiniz!

Devam etmek için ENTER'a basın.

Fazıl Say Nazım Oratoryosu Yeniden

Ülkemizin başarılı sanatçılarından Fazıl Say 2007 yılında Nazım Hikmet"e adadığı bir oratoryo projesiyle beğenileri yeniden topladı. Başarılı sanatçı usta isim Nazım Hikmet"in ölümsüz eserlerini derleyerek, şiirlerine çeşitli besteler oluşturdu.Say oratoryoyu dört ana bölüm halinede oluşturdu. Nazım Hikmet"in hayatının çeşitli dönemlerinde yazdığı eserler sırasıyla Gençlikte, Hapishanede, İnsan Üzerine ve Memleket Üzerine bölümlerinden oluşuyor.Say, bu proje için yeni orkestra ve koro kurdu. Projede şiirleri başarılı sanatçı Genco Erkal seslendiriken, bestelenmiş şarkılar için müzik dünyasının usta isimleri de bir araya geldi. İlk oratoryolarda kadın ses olarak müzik ve tiyatro dünyasının başarılı ismi Zuhal Olcay yer alırken, projenin ilerleyen dönemlerinde Zuhal Olcay"ın yoğun tiyatro programı nedeniyle kadroya Serenad Bağcan dahil oldu. Bağcan"a erkek ses olarak Güvenç Dağüstün eşlik etti ve bu ince elenip sık dokunarak oluşan oratoryo kadrosu hafızalardan silinmeyecek performanslar sergiledi.

Büyük beğeni toplayan orataryo 2007 yılından sonra yoğun istek üzerine 2009 ve 2012 yıllarında tekrar sergilendi. Fazıl Say Nazım oratoryosundan sonra, yine çok beğeni toplayan başka bir oratoryo ile müzik severleri heyecanlandırdı. Say, Adalar Hikayecisi lâkaplı efsane isim Sait Faik Abasıyanık"ın “Stelyanos Hrisopulos Gemisi” eserini tiyatro sahnesine döktü. Borusan Quartet de bu projeye dahil oldu. Usta üç kadın oyuncu Demet Evgar, Songül Öden ve Esra Bezen Bilgin anlatıcı rolünü üstlendi. Ayrıca Sait Faik"in şiirlerinden bestelenmiş eserleri seslendirmek üzere Zeynep Halvaşi ve Serenad Bağcan da sahnedeki yerlerini aldılar.

Gerçekleştirilen Sait Faik Oratoryosu ardından Nazım Oratoryosu’nu çok özlediğini belirten seyirciler için son olarak 2016 yılında yenilenen orkestrasıyla Nazım Oratoryosu Wolkswogen Arena"da seyircilerin beğenisine sunuldu. Uzun zamandır klasik müzik severlerin heyecanla beklediği oratoryo için müjdeli haber Fazıl Say"dan sosyal medya üzerinde yaptığı paylaşımla geldi ve sevenlerinin heyecanına heyecan kattı. Pandemi sonrası 2021 yılı yaz ayı için turne planını açıklayan Fazıl Say gönderisine şu satırları ekleyerek takipçilerini heyecanlandırdı:

"2021 sonlarında bir Nazım Oratoryosu deneyelim mi? Özlendi mi?" Radyo Bilkent ailesi olarak biz de cevaben: Hem de nasıl özlendi diyoruz ve hemen hatırlatıyoruz cumartesi, pazar sabah saat 9.00-11.00 arası başarılı klasik müzik sanatçılarının birbirinden güzel eserlerini dinlemek için frekansını 96.6"ya ayarlamayı unutma!..