cross

Artık Yayınlara Mesajınızı Gönderebilirsiniz!

Devam etmek için ENTER'a basın.

Yeni Nesil Müze Anlayışı: Konsept Müzeler

Son dönemde popülerleşmeye başlayan konsept müze kültürü ile müzelere ilgi artmaya başladı. Müzelere karşı önyargısı olan birçok insan konsept müzeler sayesinde hem keyifli vakit geçiriyor hem de farklı deneyimler kazanma şansı yakalıyor. Biz de yolunuzun düşebileceği yerlerde bulunan birbirinden ilginç konsept müzeleri sizler için derledik.

Turkcell Diyalog Müzesi- İstanbul

Gayrettepe Metro İstasyonu’nda ayrılan özel bir alanda bulunan müze katılımcılara görme ve işitme engellilerin dünyasını yaşama fırsatı sağlıyor. İçerisinde karanlıkta diyalog kurma, karanlıkta futbol oynama ve sessizlikte diyalog gibi birçok ilginç alan bulunan bu müze bizce görülmeye değer.

Sinema Müzesi- Adana

Bölgenin sinema tarihini ve kültürünü iliklerinize kadar yaşayacağınız Adana Sinema Müzesi Seyhan’da bulunuyor. Yeşilçam oyuncularının heykellerinden sinema ekipmanlarına kadar ilginç koleksiyonlara yer veren müze aynı zamanda sinema kütüphanesi, Altın Koza Odası ve Yılmaz Güney Odası gibi koleksiyonları da benliğinde barındırıyor.

Bodrum Su Altı Müzesi – Bodrum

Saint John şövalyeleri tarafından inşa edilen müze kale içinde bulunuyor. Yassıada, Şeytan Deresi, Serçe Limanı batıklarının yanı sıra dünyanın en eski batık gemisinin kalıntılarına da ev sahipliği yapıyor.

Tahta Kuşlar Etnografya Müzesi- Balıkesir

Edremit Tahtakuşlar Köyü’nde bulunan ve Orta Asya’dan Türk topraklarına göç eden Türk Boyları’nın kültür eserlerinin sergilendiği bu müze, Türkiye’nin ilk özel etnografya müzesi ve bir köyde kurulan ilk sanat galerisi özelliklerine de sahip!

Kastamonu Şapka Müzesi- Kastamonu

Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi’nin içerisinde bulunan ve Türkiye’deki tek şapka müzesi ünvanına sahip müzede 550’den fazla şapka sergileniyor. Sergilenen şapkaların arasında Süleyman Demirel, Filiz Akın ve Cemil İpekçi başta olmak üzere birçok ünlü ismin şapkaları da yer alıyor.

Key Müzesi- İzmir

İzmir’in Torbalı ilçesinde bulunan Türkiye’nin en büyük otomobil müzesi ünvanına sahip müzede Dünya’da 1880’lerin sonu ve 2011 yılları arasında üretilen 130 klasik, 40 motorsiklet, 300 otomobil maskotu ve 2550 model otomobil sergileniyor.

Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi- İstanbul

Maslakta bulunan Çağdaş Sanat Müzesi Türkiye’nin ilk özel çağdaş sanat müzesi ünvanına sahip. Dönemsel sergilerin yanı sıra Türk ve yabancı ustaların genç yeteneklerle çalıştığı Elgiz Koleksiyonu’nu gördüğünüzde pişman olmayacaksınız!

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi- İstanbul

Nejat Çuhadaroğlu’nun küçük yaşlarda başlayan koleksiyonerlik arzusunun bir meyvesi olan müze Çağlayan’da bulunuyor. Özellilkle Osmanlı dönemine ait askeri ve etnografik eserler üç boyutlu betimlemelerle daha da görkemli hale geliyor.

Çamlık Tren Müzesi- İzmir

Türkiye’nin en eski demiryolu hattı olan İzmir-Aydın Demiryolu üzerinde bulunan Çamlık Müzesi Avrupa’nın en büyük lokomotif koleksiyonlarından birine sahip. Alman, İngiliz, Çekoslavak, İsveç, Fransız ve Amerikan yapımı lokomotiflerin yanı sıra Atatürk’ün Çamlık’a gelirken kullandığı vagon da koleksiyonun en nadide parçalarından biri.

Baksı Müzesi- Bayburt 

Çağdaş ve geleneksel el sanatlarına meraklıysanız bu müze tam size göre! Şehir Merkezi’nden 45 km uzaklıktaki Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepe üzerine kurulu olan müzede farklı türdeki el sanatlarının ustaca harmanlandığını ve aynı çatı altında sergilendiğini görebilirsiniz.