cross

Artık Yayınlara Mesajınızı Gönderebilirsiniz!

Devam etmek için ENTER'a basın.

Bir Başka Başkent: Den Haag

Hollanda’nın başkenti neresi diye sorulunca pek çok insan hiç tereddüt etmeden Amsterdam cevabını verir. Ancak Hollanda’nın bilinmeyen bir başkenti daha var. Türkiye’de kullanılan Fransızca adıyla Lahey, İngilizce adıyla The Hague ve Felemenkçesi ile Den Haag. 

Hollanda’nın Amsterdam ve Rotterdam’dan sonra üçüncü büyük şehri olan Den Haag, Rotterdam’a sadece 25 dakika mesafede, üstelik iki şehir arasında metro ile de yolculuk yapılabiliyor. Den Haag’ı en özel kılan şey ise Hollanda’nın en büyük sahiline yani Scheveningen’e sahip olması. Yılın bu zamanlarında denize girmek için pek ideal olmasa da kalabalık şehirlerden uzaklaşıp kafa dinlemek için mükemmel bir fırsat. 

A ferris wheel on a beach

Description automatically generated with medium confidence

Elbette ki Den Haag’ı başkent yapan Scheveningen’in varlığı değil. Diğer Avrupa başkentlerinden farklı olarak hiçbir Amsterdam gezi rehberinde görülecek yerler arasında parlamento binası ya da kraliyet sarayı yer almaz. Bunun sebebi Hollanda kraliyet ailesi ”Oranj” ailesinin evinin yani Hollanda Kraliyet sarayının Den Haag’da bulunması. 

Ufak bir bilgi notu: Bayrağında hiçbir şekilde bulunmamasına rağmen Hollanda’nın ulusal renginin turuncu olmasının sebebi Kraliyet ailesinin soyadı yani “Oranj”. 

“İnci Küpeli Kız” gibi çok önemli sanat eserlerinin bulunduğu Mauritius Müzesi, çağdaş sanat eserleri ile orijinal Dali ve Monet tablolarının da bulunduğu Kuntsmuseum Den Haag’ın mükemmel müzelerinden sadece ikisi. 

A picture containing building, outdoor, city

Description automatically generated

 

A picture containing outdoor, harbor, city

Description automatically generated

Uzun sahili, soğuk denizinin üstünden sakince batan güneşi ile Hollanda kraliyet ailesinin evi, büyük ama kargaşadan uzak bir yönetim merkezi Den Haag. Denizden esen soğuk rüzgarı ile dalgaların sesi bir araya gelince günlük hayatın her türlü sıkıntısından uzaklaşmak için en güzel yer. Den Haag her şeyi ile kendine has, bir başka başkent. 

Bir başka başkent görmek için önce Bi' Rota çizmek gerek.

Radyo Bilkent'in seyahat rehberi Bi' Rota, her çarşamba 19.00'da Radyo Bilkent’te!